08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Απογείωσε την καλλιέργειά σου με την προσθήκη CO2!
0 comments
0 share
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα περισσότερα φυτά που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους απαιτούν ελάχιστη συγκέντρωση CO2 330 mg/l για να μπορέσουν να φωτοσυνθέσουν αποτελεσματικά και να παράγουν ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων. Αυτές οι συγκεντρώσεις CO2 είναι αρκετές για την φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις μπορεί να εμποδίσουν σοβαρά την ανάπτυξη των φυτών και τη γενική υγεία. Στην πραγματικότητα, μια πτώση 25% στις φυσικές συγκεντρώσεις CO2 μπορεί εύκολα να αναστείλει την ανάπτυξη πάνω από 50% (δείτε εικόνα). Κατά συνέπεια, ο χώρος ανάπτυξης θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να αναπληρώνονται τα επίπεδα CO2 σε τουλάχιστον 330 mg/l κατά τη διάρκεια της ημέρας του φυτού. Ο φυσικός αερισμός (χρησιμοποιώντας εφέ μεταφοράς και καμινάδας) ή ο εξαναγκασμένος αερισμός (με χρήση ανεμιστήρων εισαγωγής/εξαγωγής) μπορεί συνήθως να διασφαλίσει ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται επαρκώς.
Μια σειρά παραγόντων θα επηρεάσει τις συγκεντρώσεις CO2 και το πόσο γρήγορα θα πέσει σε δωμάτια χωρίς αερισμό. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάληψη (η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα φυτά), την πυκνότητα/πληθυσμό της καλλιέργειας, την ένταση φωτός, την οριζόντια κίνηση του αέρα, τη διείσδυση του φωτός στο θόλο. Γενικά, οι εσωτερικοί χώροι καλλιέργειας πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη αλλαγή αέρα κάθε δεκαπέντε λεπτά, καθώς τα επίπεδα CO2 μπορεί να πέσουν μέσα σε λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 στον χώρο ανάπτυξης σε επίπεδα υψηλότερα από τα φυσικά 330 mg/l μπορεί αναμφίβολα να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποδόσεις κατά πάνω από 30%.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, όλες οι άλλες συνθήκες καλλιέργειας πρέπει επίσης να είναι βέλτιστες και ευνοϊκές για τον σωστό μεταβολισμό των φυτών. Ανάλογα με τα φυτά που καλλιεργούνται, τα οφέλη μπορεί να έχουν τη μορφή υψηλότερων βαρών συγκομιδής ή/και μικρότερων κύκλων καλλιέργειας. Τα δωμάτια καλλιέργειας που είναι εμπλουτισμένα με CO2 μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, τα βρώσιμα φυτά μπορεί να έχουν πλουσιότερο θρεπτικό περιεχόμενο και πιο πικάντικα προφίλ αρώματος με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την προσθήκη CO2 σε αεριζόμενους χώρους καλλιέργειας
Η αύξηση των επιπέδων CO2 στο χώρο ανάπτυξης σας μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Η χρήση αλλαγών αέρα για την ψύξη και την αφύγρανση των χώρων ανάπτυξης μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες εμπλουτισμού του αέρα με CO2. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα περισσότερα από τα χρήματα που δαπανώνται για τον εμπλουτισμό με CO2 θα επιπλέουν – όπως λέγαμε – κατευθείαν από το παράθυρο. Ο εμπλουτισμός με CO2 σε τέτοιους αεριζόμενους χώρους ανάπτυξης σημαίνει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:
1)Συνήθως είναι άσκοπο να προσθέτουμε επιπλέον CO2 σε δωμάτια που αερίζονται συνεχώς. Τα φυτά κοντά στο σημείο έγχυσης θα εκτεθούν σε κάποιο επιπλέον CO2, αλλά μικρή ή καθόλου σημαντική αύξηση του CO2 είναι πιθανό να εμφανιστεί στον μετρητή και σχεδόν όλο το CO2 θα καταλήξει έξω, όπου θα συμβάλει επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη .
2)Παρόλο που το CO2 είναι ένα βαρύ αέριο, δεν καθιζάνει κοντά στο πάτωμα σε ένα δωμάτιο ανάπτυξης. Τα καλά χτισμένα δωμάτια ανάπτυξης θα πρέπει να έχουν οριζόντια ροή αέρα (π.χ. είναι πιο αποτελεσματικό εάν η γεννήτρια CO2 απελευθερώνει το αέριο στην αντίθετη πλευρά των ανεμιστήρων εξαγωγής στο δωμάτιο. Ο ελεγκτής CO2 (ανιχνευτής) θα πρέπει να βρίσκεται στη μέση του δρόμου ανάμεσα σε αυτά τα δύο κομμάτια του εξοπλισμού, συνήθως ακριβώς στο κέντρο του δωματίου.
Για να εξασφαλιστεί σημαντική έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα CO2, το θερμοστατικό σύστημα αερισμού πρέπει να λειτουργεί αρκετά καλά ώστε να απενεργοποιείται για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου εκτός λειτουργίας μπορεί εύκολα να παραχθεί συγκέντρωση CO2 όχι μεγαλύτερη από 800 mg/l. Οποιοδήποτε επίπεδο υψηλότερο από αυτό είναι πολύ δαπανηρό. Περίπου το 50% της επιπλέον επιστροφής 30% θα συμβεί στην πραγματικότητα σε συγκέντρωση 800 mg/l.
Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης ισχύει και για τον εμπλουτισμό CO2: η προσθήκη άλλων 400 mg/l θα έχει μικρότερο αποτέλεσμα από την πρώτη αύξηση. Λάβετε υπόψη ότι κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, το φυτό δεν θα είχε 100% έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα CO2 και θα πρέπει να αναμένεται μικρότερη απόδοση. Αυτός είναι ο λόγος που ο εμπλουτισμός CO2 χρησιμοποιείται σπάνια σε χώρους καλλιέργειας που αερίζονται. Λόγω αυτού, θα βοηθούσε η χρήση ενός μικρού κλιματιστικού για την παράταση της περιόδου διακοπής αερισμού.
Περιβάλλον κλειστού δωματίου
Ο ευκολότερος τρόπος για να επωφεληθείτε πλήρως από τον εμπλουτισμό CO2 είναι σε ένα περιβάλλον κλειστού θαλάμου ανάπτυξης – δηλαδή σε ένα δωμάτιο ανάπτυξης που χρησιμοποιεί κλιματισμό και αφυγραντήρες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και των επιπέδων σχετικής υγρασίας, αντί για αερισμό προς τα έξω. Βασικά δεν θα πρέπει να λαμβάνεται νέος αέρας κατά τη διάρκεια της ημέρας της καλλιέργειας. Αυτή είναι μια πιο δαπανηρή και ενεργοβόρα προσέγγιση, αλλά μπορεί να εγγυηθεί υψηλότερα επίπεδα CO2 και πραγματικά θα επιτρέψει στον καλλιεργητή να απολαύσει υψηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών.
Οι κήποι των κλειστών δωματίων είναι εξοπλισμένοι με κλιματιστικά που παρέχουν πλήρη διαχείριση της θερμοκρασίας του κήπου. Οι επιπλέον αφυγραντήρες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας, ειδικά τη νύχτα όταν δεν υπάρχει ενεργή ψύξη. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο κλιματισμός εκτελεί μεγάλο μέρος της αφύγρανσης που απαιτείται στο δωμάτιο ανάπτυξης. Αυτά τα ελεγχόμενα δωμάτια μπορούν να διατηρήσουν όλο το προστιθέμενο CO2, γεγονός που μειώνει το κόστος παροχής του και η συνεχής έκθεση μεγιστοποιεί επίσης τις αποδόσεις. Ακόμα κι έτσι, αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να απαιτεί κάποια επιπλέον επίβλεψη.
Η χρήση καυστήρα αερίου χωρίς αερισμό (γεννήτρια προπανίου ή φυσικού αερίου CO2) σε κλειστό δωμάτιο μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτές οι γεννήτριες βασίζονται στην ουσιαστικά πλήρη καύση του φυσικού αερίου, παράγοντας θερμότητα, CO2 και υδρατμούς. Μια μπλε φλόγα (με τα περισσότερα αέρια που χρησιμοποιούνται, αλλά συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του καυστήρα σας) υποδηλώνει πλήρη καύση και είναι αρκετά ασφαλής. Εάν η φλόγα γίνει κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη, λαμβάνει χώρα ατελής καύση και παράγονται ορισμένα ανεπιθύμητα παραπροϊόντα όπως μονοξείδιο του άνθρακα, αιθυλένιο, μεθάνιο ή άκαυστο αέριο.
Όλα αυτά τα παραπροϊόντα παράγονται σε πολύ μικρή ποσότητα, αλλά σε ένα σύστημα κλειστού δωματίου μπορούν να αυξηθούν σε τοξικά επίπεδα για τα φυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα μιας τέτοιας έκθεσης: πεσμένα φύλλα, καθυστερημένη ανάπτυξη, νεκρωτική κουκκίδα της μεσοφλεβικής περιοχής, κίτρινες ή πορτοκαλί κηλίδες στα φύλλα, νεκρές άκρες ριζών, εγκαύματα στο περίγραμμα των φύλλων και εγκαύματα στις άκρες είναι μερικά παραδείγματα.
Μια εύκολη λύση είναι να κάνετε μια μικρή αλλαγή αέρα κάθε μία ή δύο ώρες. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να μειώσει τυχόν ανεπιθύμητες συγκεντρώσεις αερίου. Αυτό αναπληρώνει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου στο δωμάτιο. Ωστόσο, απαιτείται τακτική επίβλεψη του καυστήρα και της φλόγας που παράγει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρελέ για να σταματήσει την παραγωγή CO2 κατά τον αερισμό. Οι ταλαντευόμενοι ανεμιστήρες δεν πρέπει να κατευθύνονται προς τη γεννήτρια αερίου CO2 καθώς η κίνηση του αέρα τείνει να παρεμβαίνει στη διαδικασία καύσης.
Θα πρέπει να γίνονται καθημερινοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί η σωστή παροχή αερίου στο σύστημα, διότι εάν δεν παρέχεται CO2 σε σύστημα κλειστού δωματίου, η ανάπτυξη των φυτών θα σταματήσει γρήγορα. Επίσης, μια οθόνη CO2 τείνει να αποβαθμονομείται με την πάροδο του χρόνου. Οι φυσικοί κραδασμοί στον αισθητήρα εισπνοής μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τις μετρήσεις. Αυτοί οι αισθητήρες CO2 (χωρίς διασπορά υπερύθρων) θα εμφανίζουν υψηλότερες τιμές από τα πραγματικά επίπεδα εάν δεν είναι σωστά βαθμονομημένοι. Η μόλυνση του αισθητήρα από ψεκασμό φυλλώματος λεπτής ομίχλης ή καύση θείου θα παραποιήσει επίσης τα αποτελέσματα και πιθανώς θα καταστρέψει τον αισθητήρα CO2.
Μια άλλη ανυποψίαστη πρόκληση με τα κλειστά δωμάτια είναι ότι η ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ανά πάσα στιγμή είναι ζωτικής σημασίας. Εάν οι ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες εμφανιστούν σε ένα σύστημα κλειστού δωματίου, θα εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τα παράσιτα των εντόμων.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Τα φυτά γενικά επωφελούνται από το εμπλουτισμένο CO2 εάν ληφθούν μέτρα για τη μεγιστοποίηση των σωστών λειτουργιών των στομάτων (διαπνοή):

Τα στόμια είναι μικρά ανοίγματα που ρυθμίζουν την ανταλλαγή αερίων μεταξύ του εσωτερικού του φύλλου και της ατμόσφαιρας. Ο αέρας γύρω από τα φύλλα εισέρχεται στον ιστό των φύλλων μέσω των στομάτων. Μόλις μπουν μέσα, τα μόρια στον αέρα θα διαλυθούν στο υγρό γύρω από τα εσωτερικά φυτικά κύτταρα.
Ο εμπλουτισμός με CO2 ωφελεί πραγματικά τα φυτά μου;
Μια καλλιέργεια αν εμπλουτιστεί με CO2 πρέπει να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ταχύτερα από το συνηθισμένο (δηλαδή χωρίς επιπλέον CO2).
Εάν δεν παρατηρήσετε καμιά αλλαγή μετά την προσθήκη CO2, τότε θα πρέπει να εντοπίσετε τον περιβαλλοντικό παράγοντα που χρειάζεται επανεξισορρόπηση και στη συνέχεια να τροποποιήσετε τον εξοπλισμό σας ανάλογα.
Μια σειρά παραγόντων θα επηρεάσει τις συγκεντρώσεις CO2 και το πόσο γρήγορα θα πέσει σε δωμάτια χωρίς αερισμό. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάληψη (η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα φυτά), την πυκνότητα/πληθυσμό της καλλιέργειας, την ένταση φωτός, την οριζόντια κίνηση του αέρα, τη διείσδυση του φωτός στο θόλο. Γενικά, οι εσωτερικοί χώροι καλλιέργειας πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη αλλαγή αέρα κάθε δεκαπέντε λεπτά, καθώς τα επίπεδα CO2 μπορεί να πέσουν μέσα σε λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 στον χώρο ανάπτυξης σε επίπεδα υψηλότερα από τα φυσικά 330 mg/l μπορεί αναμφίβολα να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποδόσεις κατά πάνω από 30%.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, όλες οι άλλες συνθήκες καλλιέργειας πρέπει επίσης να είναι βέλτιστες και ευνοϊκές για τον σωστό μεταβολισμό των φυτών. Ανάλογα με τα φυτά που καλλιεργούνται, τα οφέλη μπορεί να έχουν τη μορφή υψηλότερων βαρών συγκομιδής ή/και μικρότερων κύκλων καλλιέργειας. Τα δωμάτια καλλιέργειας που είναι εμπλουτισμένα με CO2 μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, τα βρώσιμα φυτά μπορεί να έχουν πλουσιότερο θρεπτικό περιεχόμενο και πιο πικάντικα προφίλ αρώματος με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την προσθήκη CO2 σε αεριζόμενους χώρους καλλιέργειας
Η αύξηση των επιπέδων CO2 στο χώρο ανάπτυξης σας μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Η χρήση αλλαγών αέρα για την ψύξη και την αφύγρανση των χώρων ανάπτυξης μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες εμπλουτισμού του αέρα με CO2. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα περισσότερα από τα χρήματα που δαπανώνται για τον εμπλουτισμό με CO2 θα επιπλέουν – όπως λέγαμε – κατευθείαν από το παράθυρο. Ο εμπλουτισμός με CO2 σε τέτοιους αεριζόμενους χώρους ανάπτυξης σημαίνει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:
1)Συνήθως είναι άσκοπο να προσθέτουμε επιπλέον CO2 σε δωμάτια που αερίζονται συνεχώς. Τα φυτά κοντά στο σημείο έγχυσης θα εκτεθούν σε κάποιο επιπλέον CO2, αλλά μικρή ή καθόλου σημαντική αύξηση του CO2 είναι πιθανό να εμφανιστεί στον μετρητή και σχεδόν όλο το CO2 θα καταλήξει έξω, όπου θα συμβάλει επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη .
2)Παρόλο που το CO2 είναι ένα βαρύ αέριο, δεν καθιζάνει κοντά στο πάτωμα σε ένα δωμάτιο ανάπτυξης. Τα καλά χτισμένα δωμάτια ανάπτυξης θα πρέπει να έχουν οριζόντια ροή αέρα (π.χ. είναι πιο αποτελεσματικό εάν η γεννήτρια CO2 απελευθερώνει το αέριο στην αντίθετη πλευρά των ανεμιστήρων εξαγωγής στο δωμάτιο. Ο ελεγκτής CO2 (ανιχνευτής) θα πρέπει να βρίσκεται στη μέση του δρόμου ανάμεσα σε αυτά τα δύο κομμάτια του εξοπλισμού, συνήθως ακριβώς στο κέντρο του δωματίου.
Για να εξασφαλιστεί σημαντική έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα CO2, το θερμοστατικό σύστημα αερισμού πρέπει να λειτουργεί αρκετά καλά ώστε να απενεργοποιείται για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου εκτός λειτουργίας μπορεί εύκολα να παραχθεί συγκέντρωση CO2 όχι μεγαλύτερη από 800 mg/l. Οποιοδήποτε επίπεδο υψηλότερο από αυτό είναι πολύ δαπανηρό. Περίπου το 50% της επιπλέον επιστροφής 30% θα συμβεί στην πραγματικότητα σε συγκέντρωση 800 mg/l.
Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης ισχύει και για τον εμπλουτισμό CO2: η προσθήκη άλλων 400 mg/l θα έχει μικρότερο αποτέλεσμα από την πρώτη αύξηση. Λάβετε υπόψη ότι κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, το φυτό δεν θα είχε 100% έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα CO2 και θα πρέπει να αναμένεται μικρότερη απόδοση. Αυτός είναι ο λόγος που ο εμπλουτισμός CO2 χρησιμοποιείται σπάνια σε χώρους καλλιέργειας που αερίζονται. Λόγω αυτού, θα βοηθούσε η χρήση ενός μικρού κλιματιστικού για την παράταση της περιόδου διακοπής αερισμού.
Περιβάλλον κλειστού δωματίου
Ο ευκολότερος τρόπος για να επωφεληθείτε πλήρως από τον εμπλουτισμό CO2 είναι σε ένα περιβάλλον κλειστού θαλάμου ανάπτυξης – δηλαδή σε ένα δωμάτιο ανάπτυξης που χρησιμοποιεί κλιματισμό και αφυγραντήρες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και των επιπέδων σχετικής υγρασίας, αντί για αερισμό προς τα έξω. Βασικά δεν θα πρέπει να λαμβάνεται νέος αέρας κατά τη διάρκεια της ημέρας της καλλιέργειας. Αυτή είναι μια πιο δαπανηρή και ενεργοβόρα προσέγγιση, αλλά μπορεί να εγγυηθεί υψηλότερα επίπεδα CO2 και πραγματικά θα επιτρέψει στον καλλιεργητή να απολαύσει υψηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών.
Οι κήποι των κλειστών δωματίων είναι εξοπλισμένοι με κλιματιστικά που παρέχουν πλήρη διαχείριση της θερμοκρασίας του κήπου. Οι επιπλέον αφυγραντήρες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας, ειδικά τη νύχτα όταν δεν υπάρχει ενεργή ψύξη. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο κλιματισμός εκτελεί μεγάλο μέρος της αφύγρανσης που απαιτείται στο δωμάτιο ανάπτυξης. Αυτά τα ελεγχόμενα δωμάτια μπορούν να διατηρήσουν όλο το προστιθέμενο CO2, γεγονός που μειώνει το κόστος παροχής του και η συνεχής έκθεση μεγιστοποιεί επίσης τις αποδόσεις. Ακόμα κι έτσι, αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να απαιτεί κάποια επιπλέον επίβλεψη.
Η χρήση καυστήρα αερίου χωρίς αερισμό (γεννήτρια προπανίου ή φυσικού αερίου CO2) σε κλειστό δωμάτιο μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτές οι γεννήτριες βασίζονται στην ουσιαστικά πλήρη καύση του φυσικού αερίου, παράγοντας θερμότητα, CO2 και υδρατμούς. Μια μπλε φλόγα (με τα περισσότερα αέρια που χρησιμοποιούνται, αλλά συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του καυστήρα σας) υποδηλώνει πλήρη καύση και είναι αρκετά ασφαλής. Εάν η φλόγα γίνει κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη, λαμβάνει χώρα ατελής καύση και παράγονται ορισμένα ανεπιθύμητα παραπροϊόντα όπως μονοξείδιο του άνθρακα, αιθυλένιο, μεθάνιο ή άκαυστο αέριο.
Όλα αυτά τα παραπροϊόντα παράγονται σε πολύ μικρή ποσότητα, αλλά σε ένα σύστημα κλειστού δωματίου μπορούν να αυξηθούν σε τοξικά επίπεδα για τα φυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα μιας τέτοιας έκθεσης: πεσμένα φύλλα, καθυστερημένη ανάπτυξη, νεκρωτική κουκκίδα της μεσοφλεβικής περιοχής, κίτρινες ή πορτοκαλί κηλίδες στα φύλλα, νεκρές άκρες ριζών, εγκαύματα στο περίγραμμα των φύλλων και εγκαύματα στις άκρες είναι μερικά παραδείγματα.
Μια εύκολη λύση είναι να κάνετε μια μικρή αλλαγή αέρα κάθε μία ή δύο ώρες. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να μειώσει τυχόν ανεπιθύμητες συγκεντρώσεις αερίου. Αυτό αναπληρώνει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου στο δωμάτιο. Ωστόσο, απαιτείται τακτική επίβλεψη του καυστήρα και της φλόγας που παράγει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρελέ για να σταματήσει την παραγωγή CO2 κατά τον αερισμό. Οι ταλαντευόμενοι ανεμιστήρες δεν πρέπει να κατευθύνονται προς τη γεννήτρια αερίου CO2 καθώς η κίνηση του αέρα τείνει να παρεμβαίνει στη διαδικασία καύσης.
Θα πρέπει να γίνονται καθημερινοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί η σωστή παροχή αερίου στο σύστημα, διότι εάν δεν παρέχεται CO2 σε σύστημα κλειστού δωματίου, η ανάπτυξη των φυτών θα σταματήσει γρήγορα. Επίσης, μια οθόνη CO2 τείνει να αποβαθμονομείται με την πάροδο του χρόνου. Οι φυσικοί κραδασμοί στον αισθητήρα εισπνοής μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τις μετρήσεις. Αυτοί οι αισθητήρες CO2 (χωρίς διασπορά υπερύθρων) θα εμφανίζουν υψηλότερες τιμές από τα πραγματικά επίπεδα εάν δεν είναι σωστά βαθμονομημένοι. Η μόλυνση του αισθητήρα από ψεκασμό φυλλώματος λεπτής ομίχλης ή καύση θείου θα παραποιήσει επίσης τα αποτελέσματα και πιθανώς θα καταστρέψει τον αισθητήρα CO2.
Μια άλλη ανυποψίαστη πρόκληση με τα κλειστά δωμάτια είναι ότι η ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ανά πάσα στιγμή είναι ζωτικής σημασίας. Εάν οι ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες εμφανιστούν σε ένα σύστημα κλειστού δωματίου, θα εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τα παράσιτα των εντόμων.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Τα φυτά γενικά επωφελούνται από το εμπλουτισμένο CO2 εάν ληφθούν μέτρα για τη μεγιστοποίηση των σωστών λειτουργιών των στομάτων (διαπνοή):
- Θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 30C° και όχι χαμηλότερη από 18C°.
- Σχετική υγρασία (RH) μεταξύ 40% (χαμηλή θερμοκρασία) και 60% (υψηλή θερμοκρασία).
- Καλή οριζόντια κίνηση του αέρα. Τα φυτά λαμπυρίζουν και ανακινούνται ελαφρά μία φορά κάθε 30 δευτερόλεπτα. Μια εξαίρεση σε αυτό είναι σε χαμηλότερη από 40% RH, όπου η μειωμένη ταχύτητα αέρα είναι καλύτερη.
- Όσο πιο συμπαγές είναι το κάλυμμα της καλλιέργειας, τόσο περισσότερη οριζόντια ροή αέρα χρειάζεται. Κάποια ροή αέρα θα πρέπει επίσης να κατευθύνεται στο κάτω μέρος του κύριου στελέχους.
- Η ένταση του φωτός είναι απαραίτητη. Όσο περισσότερο διαθέσιμο φως, τόσο περισσότερο το φυτό θα απορροφήσει το επιπλέον CO2 και θα το χρησιμοποιήσει για φωτοσύνθεση.
- Μειώστε τη θερμότητα που προκαλείται από την ακτινοβολία φωτός (πολύ κοντά στον φωτισμό του θόλου) που τείνει να καταπονεί τα φυτά και να μειώνει την απορρόφηση CO2.
- Έλεγχος αλατότητας καλλιεργητικού μέσου (EC). Πολύ υψηλό EC θα προκαλέσει εγκαύματα θρεπτικών συστατικών και πολύ χαμηλό μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις.

Τα στόμια είναι μικρά ανοίγματα που ρυθμίζουν την ανταλλαγή αερίων μεταξύ του εσωτερικού του φύλλου και της ατμόσφαιρας. Ο αέρας γύρω από τα φύλλα εισέρχεται στον ιστό των φύλλων μέσω των στομάτων. Μόλις μπουν μέσα, τα μόρια στον αέρα θα διαλυθούν στο υγρό γύρω από τα εσωτερικά φυτικά κύτταρα.
Ο εμπλουτισμός με CO2 ωφελεί πραγματικά τα φυτά μου;
Μια καλλιέργεια αν εμπλουτιστεί με CO2 πρέπει να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ταχύτερα από το συνηθισμένο (δηλαδή χωρίς επιπλέον CO2).
Εάν δεν παρατηρήσετε καμιά αλλαγή μετά την προσθήκη CO2, τότε θα πρέπει να εντοπίσετε τον περιβαλλοντικό παράγοντα που χρειάζεται επανεξισορρόπηση και στη συνέχεια να τροποποιήσετε τον εξοπλισμό σας ανάλογα.